Hyppää sisältöön
Hemsö Suomi / Ajankohtaista / Tiedotteet / Arkadia-talo 15 vuodeksi eri koulujen väistötilaksi – Helsingin kaupunki vuokraa tilat Hemsöltä
tiedotteet

Arkadia-talo 15 vuodeksi eri koulujen väistötilaksi – Helsingin kaupunki vuokraa tilat Hemsöltä

Yhteiskuntakiinteistöihin erikoistunut Hemsö on tehnyt Helsingin kaupungin kanssa 15 vuoden sopimuksen Arkadiankatu 24:n vuokraamisesta eri koulujen väistötilakäyttöön. Ennen tilojen käyttöönottoa Hemsö tekee kiinteistössä laajan peruskorjauksen. Hemsö jatkaa asemansa vahvistamista opetuskiinteistöjen omistajana ja vuokraajana Suomessa.

Hemsön ja Helsingin kaupungin solmiman vuokrasopimuksen myötä Arkadia-talon tilat tulevat Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan käyttöön pitkäaikaisiksi opetustiloiksi. Hemsö tekee Arkadiankatu 24:n kiinteistössä laajan peruskorjauksen, ja tilat on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2022. Ensimmäisenä kiinteistöön siirtyy Taivallahden peruskoulu.

”On Suomessa poikkeuksellista, että keskustassa sijaitseva arvorakennus muutetaan koulujen ja varhaiskasvatuksen muunneltavaksi väistötilaksi. Sopimus Helsingin kaupungin kanssa on meille merkittävä, koska saamme kohteeseen pitkäaikaisen ja arvostetun kumppanin. Vuokrattavat oppilaitostilat ovat toimintamme ydintä”, sanoo Hemsön maajohtaja Jarkko Leinonen.

Arkadiankatu 24:n tilat ovat toiminnallisesti ja sijainniltaan sopivat eri koulujen väistötiloiksi.

”Helsingin kaupunki on tehnyt suunnitelmia eri koulujen ja varhaiskasvatuksen tilojen siirtymisestä Arkadia-taloon 2030-luvulle saakka.”, Leinonen jatkaa.

Arkadia-talolla vaiheikas historia: sotasairaalasta kauppakorkeakouluksi

Arkadiankatu 24:n kiinteistö on valmistunut vuonna 1930, jolloin Ruotsalainen tyttökoulu aloitti siellä toimintansa. Talolla on vaiheikas historia, sillä se on toiminut sotavuosina muun muassa sotasairaalana sekä tilapäismajoituksena. Ruotsalaisen tyttökoulun lisäksi tiloissa on toiminut Helsingin ruotsalainen yhteislyseo, Helsingin ranskalais-suomalainen koulu, Hanken Svenska handelshögskolan ja Helsingin kauppakorkeakoulu (nyk. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu).

Rakennuksessa on tehty kaksi isoa peruskorjausta vuosina 1967 ja 1999. Vuonna 1999 rakennukseen tehtiin laajennusosa, joka on tällä hetkellä Hankenin käytössä. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu muutti kiinteistöstä suunnitellusti Otaniemen kampukselle vuonna 2019.

”Korjaamme rakennuksen vanhan osan vanhaa kunnioittaen. Helsingin kaupungin museo on otettu hankkeeseen mukaan rakennushistoriallisten arvojen säilyttämiseksi, vaikkei rakennusta olekaan kaavalla suojeltu. Tiloihin saadaan historian säilyttämisestä huolimatta opetuskäyttöön toimivia, monimuotoisia ja joustavia opetustiloja. Laajennusosa täydentää hyvin vanhaa oppilaitosrakennusta ja tarjoaa mahdollisuuden avoimempien tilojen toteutukseen”, sanoo Hemsön kehityspäällikkö Simo Karjalainen.

Hemsö vahvistaa asemaansa opetuskiinteistöjen omistajana

Hemsö osti keväällä 2020 myös Arkadiankatu 28:n kiinteistön. Hemsö on tehnyt kohteen tyhjistä tiloista vuokrasopimuksen Hankenin kanssa, jota varten osa kiinteistön tiloista uusitaan. Hanken siirtyy uusiin tiloihin vielä tämän vuoden puolella. Arkadiankatu 28:ssa sijaitsee myös Vaasan yliopiston Helsingin toimipiste.

”Hankimme Arkadiankatu 28:n täydentääksemme kiinteistönomistuksia perinteisessä koulukorttelissa Helsingin keskustan välittömässä tuntumassa sekä löytääksemme Hankenin Arkadiankatu 24:n toiminnoille uudet toimivat tilat”, maajohtaja Leinonen sanoo.

Keväällä Hemsö osti Jyväskylästä oppilaitoskiinteistön ja solmi koulutuskuntayhtymä Gradian kanssa kymmenen vuoden vuokrasopimuksen. Tiloissa toimii Gradian lukio. Hemsö rakennuttaa parhaillaan myös Joensuuhun uutta konservatoriota. Yhtiö omistaa Suomessa tällä hetkellä noin 100 000 neliötä oppilaitoskohteita, johon kuuluvat muun muassa Taideyliopiston kampukset Töölössä ja Sörnäisissä. Ruotsissa Hemsön omistuksessa on 53 peruskoulukiinteistöä ja 18 lukiota.

Lähde: Svenska Flickskolan, rakennushistoriaselvitys 2019, Parviainen Arkkitehdit Oy

Lisätietoja saatte ottamalla yhteyttä

Jarkko Leinonen

Maajohtaja, Suomi / Country Manager Finland

+358 40 015 0841 Lähetä sähköpostia

Simo Karjalainen

Projektikehitysjohtaja / Head of Property Development Finland

+358 40 076 6664 Lähetä sähköpostia