Hyppää sisältöön
Hemsö Suomi / Vastuullisuus / Sosiaalinen kestävyys / Mahdollisuuksien piha

Mahdollisuuksien piha

Hemsön suunnittelukonseptin tavoitteena on luoda vihreitä ja monipuolisia koulupihoja, jotka edistävät oppilaiden oppimista ja vahvistavat heidän sosiaalista ja fyysistä kehitystään. Olemme kartoittaneet päiväkoti- ja koulupihojamme ja tehneet laatuparannuksia niistä 50:een.

Tutkimus perustana

Olemme viiden vuoden aikana investoineet lähes 30 miljoonaa Ruotsin kruunua 50 koulupihan kunnostamiseen. Tänä aikana saatuja kokemuksia hyödynnämme uusien koulujen kunnostamisessa ja kehittämisessä. Laatimamme käsikirjan avulla varmistamme, että rakennamme opettavaisia, haastavia, turvallisia ja terveellisiä koulupihoja, jotka kannustavat luovuuteen ja liikuntaan.

Mahdollisuuksien pihan perustana ovat muun muassa Sveriges lantbruksuniversitet -yliopiston ympäristöpsykologiset tutkimukset. Ne osoittavat, miten ulkoympäristön erilaiset ominaisuudet voivat edistää lasten ja nuorten oppimista sekä heidän sosiaalista ja fyysistä kehitystään. Tarkasteltavia ulottuvuuksia ovat muun muassa rauhallisuus, luonnonvaraisuus, lajirikkaus, avaruus ja kulttuurihistoria. Näitä ominaisuuksia olisi pyrittävä tuomaan lasten ja nuorten käyttämille piha-alueille ja ulkoiluympäristöihin. Luonnonvaraisuuden ja lajirikkauden säilyttäminen edistää myös luonnon monimuotoisuutta.

Tulevaisuuden koulupiha Framtidsgymnasietissa

Malmössä sijaitseva Framtidsgymnasiet on yksi niistä kouluista, jonka piha kunnostettiin vuonna 2022. Päällystetyn parkkipaikan tilalle rakennettiin viheralueet, ulkokuntosali, koripallokenttä ja tilaa sosiaaliselle kanssakäymiselle. Hemsö palkkasi maisema-arkkitehdin suunnitteluun, ja yhteistyössä pihaa hoitavan huoltoyhtiön kanssa Hemsö ylläpitää toimintoja aktiivisesti. Pihan käyttäjien ottaminen mukaan suunnitteluun on keskeinen osa kehitysprosessia, jossa luodaan yhdessä tulevaisuuden koulupihoja.