Hyppää sisältöön
Hemsö Suomi / Ajankohtaista / Tiedotteet / Helsingin oikeustalon ilmastopäästöt vähenivät 300 yksiön verran
tiedotteet

Helsingin oikeustalon ilmastopäästöt vähenivät 300 yksiön verran

Massiivisen funkkistalon energiaremontti paransi merkittävästi rakennuksen energiatehokkuutta ja sisätilojen ilmanlaatua. Päästöt vähenevät noin 15 prosenttia vuodessa.

Kiinteistösijoitusyhtiö Hemsön omistaman Helsingin oikeustalon laaja energiaremontti on valmistunut. Noin vuoden kestäneessä hankkeessa parannettiin kokonaisalaltaan 78 000 neliömetrin funkkisrakennuksen energiatehokkuutta ja sisätilojen ilmanlaatua. Remontin jälkeen oikeustalon kaukolämmön kulutuksesta syntyvät päästöt vähenevät noin 15 prosenttia vuodessa. Kokonaisenergiakustannukset puolestaan laskevat noin 20 prosenttia.

Projektista vastanneen Hemsön Janne Suhonen mukaan remontti oli onnistunut.

”Energiankulutus, päästöt ja kustannukset laskivat selvästi, kun modernisoimme kiinteistön ilmanvaihtoa ja rakennusautomaatiota. Rakennukseen uusittiin 60 ilmanvaihdon puhallinta ja tiloihin kytkettiin hiilidioksidi- ja lämpötila-antureita. Aikaansaatu vähennys vastaa 250–300 helsinkiläisyksiön vuosittaisen lämmityksen aiheuttamia päästöjä”, Suhonen kertoo.

Lisäksi tilojen käyttömukavuus parani. Esimerkiksi modernisoidun laitteiston avulla ilmanvaihto reagoi tiloja käyttävään henkilömäärään.

”Tilojen energiankäyttö tehostui mukavuudesta tinkimättä. Ilmastonäkökulmasta on tärkeää, ettei energiaa käytetä enemmän kuin on tarvetta. Säästöjen lisäksi pystymme suojautumaan mahdollisilta tulevaisuuden hinnannousuilta”, Suhonen summaa.

Yhteiskuntakiinteistöihin erikoistunut Hemsö osti Salmisaarenrannassa sijaitsevan oikeustalon tammikuussa 2019. Suurimmat vuokralaiset ovat tuomioistuinlaitos ja syyttäjälaitos. Talossa toimivat muun muassa Helsingin käräjäoikeus, Helsingin hovioikeus, Etelä-Suomen syyttäjäalue, Helsingin oikeusaputoimisto sekä Etelä-Suomen oikeusapu- ja edunvalvontapiiri. Vuonna 1940 valmistunut, arkkitehti Väinö Vähäkallion piirtämä rakennus suunniteltiin alun perin Oy Alkoholiliike Ab:n tehtaaksi, pääkonttoriksi ja keskusvarastoksi.

Oikeustalon energiaremontin toteutuksesta vastasi LeaseGreen.

Vastuullisuudesta tulossa kiinteistöalan elinehto

Hemsö toteuttaa useita energiatehokkuus- ja uusiutuvan energian hankkeita kiinteistöissään vuosittain. Helsingin oikeustalon lisäksi vastaavanlainen remontti on toteutettu Satakunnan ammattikorkeakoulun Porin-kampukselle, ja parhaillaan käynnissä on Turun kaupunginsairaalan energiaremontti. Lisäksi Joensuun konservatoriolle valmistui energiatehokkuudeltaan huippuluokkaa oleva uudisrakennus joulukuussa 2021.

”Ilmastonäkökulma näkyy vahvasti toiminnassamme, eikä pelkästään strategian tasolla. Pyrimme jatkuvasti parempaan energiatehokkuuteen omistamissamme kiinteistöissä. Mahdollisimman suuri osa käyttämästämme energiasta pyritään tuottamaan päästöttömästi tai hankitaan päästöttömänä. Selvitämme myös parhaillaan, mikä on paras tapa kompensoida jäljelle jäävät päästöt”, Suhonen sanoo.

Hemsö muuttaa koko kiinteistösalkkunsa Suomessa hiilineutraaliksi energiankäytön osalta viimeistään vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi yritys etsii jatkuvasti keinoja pienentääkseen kohteidensa rakennusvaiheen päästöjä.

Lisätietoja saatte ottamalla yhteyttä

Janne Suhonen

Energia- ja vastuullisuuspäällikkö / Energy and Sustainability Manager

+358 40 771 8761 Lähetä sähköpostia