Hyppää sisältöön
Hemsö Suomi / Ajankohtaista / Tiedotteet / Hemsö ja Helsinki solmivat vuokrasopimuksen Kuvataidelukion ja Kallion lukion uusista tiloista
tiedotteet

Hemsö ja Helsinki solmivat vuokrasopimuksen Kuvataidelukion ja Kallion lukion uusista tiloista

Lukiot saavat räätälöidyt lisätilat Siltavuorenpenkereen kampukselta Hemsön omistamasta kiinteistöstä. Hemsö tekee kiinteistöön laajoja tilamuutoksia ja kattavan perusparannuksen. Uudet tilat valmistuvat tavoitteen mukaan syyslukukaudeksi 2025.

Helsingin kaupunki ja yhteiskuntakiinteistösijoittaja Hemsö ovat sopineet Helsingin kuvataidelukion ja Kallion lukion uusista vuokratiloista, jotka sijoittuvat Hemsön omistamaan Siltavuorenpenger 10:n kiinteistöön Kruununhaassa. Kaupunginvaltuusto hyväksyi tilojen vuokraamisen maaliskuussa, ja Hemsö ja Helsingin kaupunki allekirjoittivat 15 vuoden vuokrasopimuksen 15. toukokuuta.

Siltavuorenpenkereelle toteutetaan tilat 480 lukiolaiselle. Hemsö tekee kiinteistöön laajan tilamuutos- ja korjaushankkeen, jossa tilat perusparannetaan ja räätälöidään taideopetuksen tarpeisiin. Vuokrattavien tilojen huoneistoala on noin 5 100 neliömetriä. Hemsö vastaa kiinteistöstä ja sen ylläpidosta koko vuokrakauden ajan.

Rakennusvaihe käynnistyy kesällä 2024, ja tilojen on tarkoitus valmistua syyslukukaudeksi 2025.

”Helsingin kaupunki on Hemsölle pitkäaikainen kumppani. Olemme tyytyväisiä, kun pääsemme nyt toteuttamaan yhdessä kaupungin kanssa tätä ainutlaatuista kohdetta Siltavuorenpenkereen perinteikkäälle oppilaitoskampukselle”, sanoo Hemsön projektikehitysjohtaja Simo Karjalainen.

Uudet vuokratilat korvaavat lukioiden nykyiset yhteiset lisätilat, jotka ovat sijainneet Pengerkadulla vuodesta 1999. Pääkoulujen tilat ovat olleet liian pienet jo pitkään, ja myös lisätilat ovat käymässä riittämättömiksi oppilasmäärän yhä kasvaessa, kertoo yksikön päällikkö Päivi Etelämäki Helsingin kaupungilta.

”Etsimme korvaavia tiloja ensin omasta rakennuskannastamme, mutta sopivaa sijaintia ei löytynyt. Vuokratilakilpailutuksen voitti Hemsö, jonka kanssa yhteistyö on sujunut erinomaisesti myös muissa vuokrahankkeissamme”, Etelämäki sanoo.

Monitoimisaleja, ammattitasoista esitystekniikkaa ja luonnonvaloa

Hemsö toteuttaa rakennukseen monipuolisia taiteiden opetustiloja, yhteisöllisiä näyttelytiloja sekä yleisopetus-, ruokala- ja hallintotiloja.

Kallion lukion ilmaisutaidon ja ääni- ja valosuunnittelun opetusta varten vanhojen auditorioiden tilalle rakennetaan black box- ja monitoimisalit, jotka varustellaan ammattitasoisella esitystekniikalla. Teatteriopetukseen ja elokuvauksen jälkituotantoon tehdään monikäyttöisiä pienryhmä- ja luokkatiloja sekä editointi-, bändi- ja studiotiloja. Rakennukseen tulee myös lavastuksen ja puvustuksen varastoja ja verstaita.

Kuvataidelukion käyttöön toteutetaan kuvataiteiden, taidegrafiikan, kuvanveiston ja keramiikan opetustilat, jotka avautuvat pohjoiseen tasaisen luonnonvalon saamiseksi. Lukioiden yhteiskäyttöön rakennetaan elokuvauksen ja valokuvauksen pimiöt ja studiot, jotka varustellaan nykymediaopetuksen tarpeisiin.

”Olemme osallistaneet loppukäyttäjiä uusien tilojen ja sisäpihan suunnitteluun. Taideopetuksen lisäksi tilojen pitää tukea erilaisia kohtaamisia ja tarjota paikkoja hiljaiseen työskentelyyn, vetäytymiseen ja luottamuksellisiin keskusteluihin. Rakennus on alun perinkin suunniteltu muuntojoustavaksi, joten näin laajat muutokset olivat mahdollisia toteuttaa”, kertoo hankkeesta Hemsöllä vastaava hankekehityspäällikkö Tino Raatikainen.

Rakennuksen kaikki talotekniset järjestelmät peruskorjataan ja modernisoidaan, jotta tilojen olosuhteet saadaan vastaamaan nykyvaatimuksia. Sisäilmaston olosuhteita parannetaan tiivistyskorjauksilla ja muilla kuntotutkimuksiin perustuvilla rakenteellisilla parannuksilla. Energiatehokkuutta parannetaan tuomalla kaukolämmön rinnalle ilma-vesilämpöpumput sekä kasvattamalla poistoilman lämmön talteenottoa.

Hemsö omistaa Suomessa noin 150 000 neliötä oppilaitoskiinteistöjä, joihin kuuluu yleisopetuksen tilojen lisäksi Taideyliopiston rakennuksia sekä Lahden lukio Gaudia, joka on yksi Suomen virallisista kuvataidelukioista.

Fakta: Siltavuorenpenger 10

  • Valmistunut 1961, suunnittelija arkkitehti Einari Teräsvirta
  • Suunniteltu Helsingin yliopiston lääketieteellisen kemian opetus- ja tutkimusrakennukseksi, kasvatustieteellisen tiedekunnan käytössä 2000-luvun alusta kesään 2024
  • Perusparannettu 2002
  • Hemsön omistuksessa keväästä 2021
  • Tilamuutos- ja korjaushanke 2024–2026. Hankkeelle haetaan BREEAM-ympäristösertifikaattia, tavoitetasona vähintään Very Good.
  • Vuokrattavien tilojen huoneistoala n. 5 100 m2

Lisätietoja:

Simo Karjalainen

Projektikehitysjohtaja / Head of Property Development Finland

+358 40 076 6664 Lähetä sähköpostia

Tino Raatikainen

Hankekehityspäällikkö / Development Manager

+358 40 665 6965 Lähetä sähköpostia

Päivi Etelämäki

yksikön päällikkö, Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

+358 9 310 31871 Lähetä sähköpostia

Juha Aaltonen

projektinjohtaja, Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

+358 9 310 21008 Lähetä sähköpostia