Hyppää sisältöön
Hemsö Suomi / Ajankohtaista / Tiedotteet / Hemsö ja Senaatti-kiinteistöt solmivat vuokrasopimuksen Helsingin oikeustalosta Salmisaaressa
tiedotteet

Hemsö ja Senaatti-kiinteistöt solmivat vuokrasopimuksen Helsingin oikeustalosta Salmisaaressa

Helsingin oikeustalo sijaitsee Salmisaaressa.

Hemsö, valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt ja oikeusministeriö, Tuomioistuinvirasto sekä Syyttäjälaitos, valtakunnansyyttäjän toimisto ovat solmineet vuoteen 2038 ulottuvat vuokrasopimukset Hemsön omistaman Helsingin oikeustalon tiloista Salmisaaressa. Kyseessä on pinta-alaltaan ja vuokran määrältään suurin Senaatti-kiinteistöjen sisäänvuokraus.

Helsingin oikeustalon tiloja käyttävät Helsingin hovioikeus, Helsingin käräjäoikeus, Syyttäjälaitos sekä oikeusapu ja edunvalvonta. Rakennuksessa toimivat Suomen suurin hovioikeus ja suurin käräjäoikeus. Oikeushallinnon käytössä on yhteensä noin 31 000 neliömetriä. Istuntosaleja on 75.

Vuokrasopimukset allekirjoitettiin joulukuussa. Sopimuskausi alkaa 1. tammikuuta 2024 ja jatkuu vuoteen 2038. Senaatti-kiinteistöt vuokraa tilat edelleen oikeushallinnon toimijoille.

”Helsingin oikeustalo on suurin ja yksi merkittävimmistä kohteistamme Suomessa 50 000 neliömetrin huoneistoalallaan. Nyt pääsemme kehittämään kiinteistöä yhä systemaattisemmin niin, että tilat palvelevat oikeushallinnon tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla pitkälle tulevaisuuteen”, sanoo Hemsön kiinteistöjohtaja Mikko Salla.

”Olemme jo tehneet useita toimenpiteitä rakennuksen olosuhteiden parantamiseksi. Esimerkiksi viime vuonna valmistuneessa energiaremontissa modernisoimme kiinteistön ilmanvaihtoa ja rakennusautomaatiota sekä vähensimme energiankulutusta ja päästöjä huomattavasti. Jatkossa voimme investoida kiinteistön kehittämiseen entistäkin pitkäjänteisemmin.”

Helsingin Salmisaaressa sijaitsevaan, asemakaavalla suojeltuun rakennukseen valmistuivat tilat käräjäoikeudelle ja Syyttäjälaitokselle vuonna 2004. Hovioikeuden tilat otettiin käyttöön 2010. Arkkitehti Väinö Vähäkallion piirtämä, alun perin Oy Alkoholiliike Ab:n käyttöön suunniteltu rakennus valmistui 1940.

Hemsö osti Helsingin oikeustalon vuonna 2019. Hemsö omistaa myös Hämeenlinnan oikeustalon.

Fakta: Helsingin oikeustalo on Alkon vanha pääkonttori

  • Porkkalankatu 13:n rakennus valmistui Helsingin Ruoholahteen vuonna 1940. Kiinteistön on suunnitellut arkkitehti Väinö Vähäkallio.
  • Helsingin oikeustalo suunniteltiin alun perin Oy Alkoholiliike Ab:n tehtaaksi, pääkonttoriksi ja keskusvarastoksi.
  • Oikeustalo on toiminut rakennuksessa vuodesta 2004.
  • Vuosien 2004 ja 2010 mittavissa remonteissa rakennusta muokattiin vastaamaan paremmin modernin toimistorakennuksen vaatimuksia.
  • Hemsö osti kiinteistön 2019.
  • Vuonna 2022 valmistuneessa laajassa energiaremontissa parannettiin rakennuksen energiatehokkuutta ja sisätilojen ilmanlaatua.

Kuva: Kuvatoimisto Kuvio

Lisätietoja:

Mikko Salla

Kiinteistöjohtaja / Head of Asset Management Finland

+358 40 567 4407 Lähetä sähköpostia

Kati Jokelainen

asiakkuusryhmän päällikkö, Senaatti-kiinteistöt

+358 40 775 4566 Lähetä sähköpostia

Jarkko Mannerhovi

hallitussihteeri, oikeusministeriö

+358 50 342 8025 Lähetä sähköpostia