Hyppää sisältöön
Hemsö Suomi / Ajankohtaista / Tiedotteet / Hemsö ja Turku solmivat vuokrasopimuksen Turun kansainvälisen koulun uusista tiloista
tiedotteet

Hemsö ja Turku solmivat vuokrasopimuksen Turun kansainvälisen koulun uusista tiloista

Turun kansainvälinen koulu muuttaa Hemsön omistamaan Lemminkäisenkatu 30:n kiinteistöön.

Turun kansainvälinen koulu saa uudet tilat Kupittaalta Hemsön omistamasta kiinteistöstä. Hemsö tekee rakennukseen useita tilamuutoksia ja uudistaa piha-alueen. Uudet tilat on tarkoitus ottaa käyttöön keväällä 2026. Samalla myös rakennuksen nykyisen vuokralaisen Turun ammattikorkeakoulun tiloja uudistetaan.

Turun kaupunki on valinnut yhteiskuntakiinteistösijoittaja Hemsön toteuttamaan uudet tilat Turun kansainväliselle koululle. Koulu muuttaa Kupittaalle Tiedepuiston alueelle Hemsön omistamaan Lemminkäisenkatu 30:n kiinteistöön. Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi hankesuunnitelman syyskuussa, ja Hemsö ja Turun kaupunki ovat allekirjoittaneet 20 vuoden vuokrasopimuksen.

Lemminkäisenkadulle toteutetaan tilat 450:lle kansainvälisen koulun oppilaalle ja 90:lle englanninkielisen varhaiskasvatuksen lapselle. Hemsö tekee rakennukseen useita tilamuutoksia: uutena rakennetaan muun muassa liikuntasali, musiikin, kuvaamataidon, kotitalouden, käsitöiden ja luonnontieteiden opetustilat sekä palvelukeittiö ruokailutiloineen. Kokonaisuuden laajuus on noin 6 500 neliömetriä. Hemsö vastaa rakennuksesta ja sen ylläpidosta koko vuokrakauden ajan.

Samanaikaisesti Hemsö on sopinut tilamuutoksista kiinteistön nykyisen vuokralaisen, Turun ammattikorkeakoulun kanssa. Ammattikorkeakoulun käytössä on jatkossa noin 10 000 neliötä, joissa opiskelee 1 500 oppilasta.

Rakennusvaihe on tarkoitus aloittaa vuoden 2024 lopulla ja tilojen valmistua keväällä 2026. Hemsön investointi on yli 11 miljoonaa euroa.

”Olemme tyytyväisiä, että pääsemme kehittämään Lemminkäisenkadun tiloja yhdessä pitkäaikaisen kumppanimme Turun ammattikorkeakoulun kanssa. Seuraavaksi jatkamme suunnittelua rakennuslupaa ja toteutusta varten kaupungin ja ammattikorkeakoulun kanssa yhteistyössä”, kertoo Hemsön maajohtaja Jarkko Leinonen.

Turun kansainvälisen koulun tilat tehdään monikäyttöisiksi ja muunneltaviksi niin, että ne soveltuvat monenlaisiin opetustilanteisin ja erilaisten oppijoiden tarpeisiin. Myös aistiesteettömyys on huomioitu, sanoo hankkeesta Hemsöllä vastaava projektipäällikkö Heini Jokinen.

”Esimerkiksi valaistus, äänieristys ja akustiikka on suunniteltu niin, että aistit kuormittuvat mahdollisimman vähän. Sisäpihalle rakennamme viihtyisän ja aktivoivan alueen, jossa on tilaa monipuoliseen liikkumiseen ja leikkiin mutta yhtä lailla paikkoja rauhallisempaan oleiluun. Saattoliikenne ohjataan Joukahaisenkadun kautta niin, että koululaiset ja päiväkotilapset pääsevät liikkumaan turvallisesti, teitä ylittämättä”, Jokinen kertoo.

Pitkä hanke etenee

Turun kansainväliselle koululle on etsitty uusia tiloja pitkään. Kaupunki teki tarveselvityksen jo vuonna 2018. Elokuussa 2022 kaupunki hyväksyi päivitetyn tilatarveselvityksen ja esisopimuksen tilojen suunnittelun edistämisestä Hemsön kanssa.

Kaupungin kouluverkon korjausvelkatilanne on huolestuttava, sanoo Turun tilapalvelujohtaja Leevi Luoto.

”Valitettavan monet koulurakennuksemme ovat teknisen käyttöikänsä päässä ja odottavat peruskorjausta tai korvaavaa tilaratkaisua. Tilanne ei korjaannu yksistään kaupungin investointiohjelman kautta, vaan keinovalikoimassamme on oltava monipuolisesti erilaisia hanke- ja hallintamuotoja”, Luoto sanoo.

”Olemme tehneet Hemsön kanssa vuosien ajan hyvää yhteistyötä sosiaali- ja terveyspalvelurakennusten osalta. Hemsön sitoutuminen vastuulliseen ja pitkäjänteiseen kiinteistönpitoon on ollut merkittävä piirre yhteistyössämme. Siksi olemme iloisia, että huolellisen valmistelun lopputuloksena pääsemme ratkaisemaan kansainvälisen koulun tilakysymyksen yhdessä luotettavaksi osoittautuneen kumppanin kanssa.”

Turun ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Taatila sanoo, että kansainvälisen koulun muutto ammattikorkeakoulun naapuriksi tukee ammattikorkeakoulun jatkuvasti kansainvälistyvää toimintaympäristöä.

”Ulkomaalaisten opiskelijoiden määrä kasvaa meillä nopeasti lähivuosina, ja useat heistä tarvitsevat koulupaikat lapsilleen. Kokemuksemme perusteella Hemsö pystyy tarjoamaan erinomaisen tuen kansainväliselle koululle. Heidän kanssaan on aina ollut helppo sopia joustavista ja asiakaslähtöisistä ratkaisuista”, Taatila sanoo.

Hemsö omistaa Suomessa noin 150 000 neliötä varhaiskasvatuksen ja koulutuksen kiinteistöjä, joihin kuuluvat muun muassa Helsingin kaupungin koulujen väistötilana toimiva Arkadiankatu 24 ja lähes 3 000 käyttäjän Paavolan kampus Lahdessa. Turussa Hemsö omistaa useita hoiva- ja sairaalakiinteistöjä sekä enemmistöosuuden Turun Teknologiakiinteistöistä.

Fakta: Lemminkäisenkatu 30

  • Vanhin osa valmistunut 1952 Tunturin polkupyörätehtaaksi. Pihasiipi rakennettu 1960-luvulla, matala ns. nivelosa 1970-luvulla. Hemsön omistuksessa vuodesta 2013.
  • Laaja peruskorjaus vuosituhannen vaihteessa, jolloin tilat muutettu opetustiloiksi.
  • Perusparannus 2019: opetustiloja parannettu ja mm. talotekniikka, ikkunat, vesikatteet ja julkisivun ulkokuori uusittu.
  • Tilamuutoshanke 2024–2026. Hankkeelle haetaan Breeam-ympäristösertifikaattia.
  • Vuokralaisina hankkeen valmistuttua Turun kaupunki ja Turun ammattikorkeakoulu.
  • Vuokrattava pinta-ala 16 300 m2.

Lisätietoja:

Jarkko Leinonen

Maajohtaja, Suomi / Country Manager Finland

+358 40 015 0841 Lähetä sähköpostia

Heini Jokinen

Projektipäällikkö / Project Manager

+358 50 378 8679 Lähetä sähköpostia

Leevi Luoto

tilapalvelujohtaja, Turun kaupunki

+358 50 558 9365 Lähetä sähköpostia

Vesa Taatila

rehtori, Turun ammattikorkeakoulu

+358 50 598 5761 Lähetä sähköpostia