Hyppää sisältöön
Hemsö Suomi / Ajankohtaista / Tiedotteet / Hemsö rakentaa nollaenergiaan tähtäävää sosiaalista infrastruktuuria ̶ Euroopan investointipankki lainoittaa lähes 300 miljoonalla eurolla
tiedotteet

Hemsö rakentaa nollaenergiaan tähtäävää sosiaalista infrastruktuuria ̶ Euroopan investointipankki lainoittaa lähes 300 miljoonalla eurolla

Kolmen miljardin kruunun lainasopimus tukee Hemsön lähes nollaenergiatasoisten yhteiskuntakiinteistöjen rakentamista. Rakennussuunnitelmiin kuuluu terveydenhoito-, oppilaitos- ja tutkimuskiinteistöjä sekä hoivakoteja.

Euroopan investointipankki EIP on allekirjoittanut Hemsön kanssa lainasopimuksen, jonka arvo on kolme miljardia Ruotsin kruunua (292 miljoonaa euroa). Ruotsalainen yhteiskuntakiinteistöjen omistaja aikoo käyttää pitkäaikaista rahoitusta rakentaakseen terveydenhoito- ja tutkimusinfrastruktuuria, hoivakoteja ja oppilaitoskiinteistöjä, joissa kaikissa noudatetaan NZEB- eli lähes nollaenergiarakennus -standardeja. Standardilla tähdätään mahdollisimman pieneen energiankulutukseen kiinteistöissä. Kiinteistöt sijaitsevat Ruotsin suurimmissa kaupungeissa.

“Pohjoismaissa energiatehokkuus on ratkaiseva kysymys, joten tuemme todella mielellämme Hemsötä tässä projektissa. Julkiset kiinteistöt tuottavat suuren osan hiilidioksidipäästöistämme, ja siksi niiden energiatehokkuuden parantaminen on tärkeä askel kohti hiilijalanjäljen pienentämistä”, kommentoi EIP:n varapääjohtaja Alexander Stubb.

Vakuudeton laina tarjoaa Hemsölle ulkoisen rahoituksen lähteen, joka on kestävä, joustava ja kohtuuhintainen. Koska suurin osa Hemsön kiinteistöissä tuotetuista palveluista on verorahoitteisia, EIP:n tarjoama taloudellinen lisäarvo hyödyttää kansalaisia.

“Olemme innoissamme pitkäaikaisen yhteistyön alkamisesta EIP:n kanssa. EIP keskittyy vihreisiin ja sosiaalisesti merkityksellisiin investointeihin, mikä sopii hyvin Hemsön liiketoimintamalliin, joka tähtää kestävään sosiaaliseen infrastruktuuriin. Uusi laina monipuolistaa yrityksen rahoitusta ja mahdollistaa jatkossakin pitkäaikaiseen rahoitukseen keskittymisen suunnitelluissa projekteissamme”, sanoo Hemsön Suomen maajohtaja Jarkko Leinonen.

Yhteiskuntakiinteistöjen kysynnän odotetaan kasvavan. Kysyntä on seurausta paitsi demografisista syistä, myös kaupungistumisesta, joka on jatkuvasti vahvistuva ilmiö Pohjoismaissa. Projekti tukee kansallisia ja eurooppalaisia energiatehokkuuden tavoitteita ja vaikuttaa hiilidioksidipäästöjen pienenemiseen. Tällä tavoin projekti tukee ilmastonmuutosta koskevia tavoitteita sekä energian toimitusvarmuuden monipuolistamista EU:ssa.

Taustatietoa:
Euroopan investointipankki (EIP) on pitkäaikaista lainaa myöntävä EU-elin, joka on EU:n jäsenvaltioiden yhteisessä omistuksessa. Se tarjoaa pitkäaikaisrahoitusta EU:n poliittisia tavoitteita tukeviin investointikohteisiin. Vuonna 2017 EIP tarjosi suomalaisille hankkeille lainoja 1,3 miljardilla eurolla. EIP on Euroopan unionin pankki. Se on ainoa pankki, joka edustaa EU:n jäsenvaltioita ja jonka EU:n jäsenvaltiot omistavat. EIP työskentelee tiiviisti muiden EU-elinten kanssa ja tukee toiminnallaan EU:n tavoitteita. EIP on maailman suurin lainaaja, joka rahoittaa EU:n tavoitetta tukevia kestäviä investointeja ja antaa neuvontaa. Yli 90 prosenttia lainoista annetaan EU:n sisällä, mutta EIP on myös suuri sijoittaja kansainvälisesti ympäri maailmaa.

Hemsö on Ruotsin johtava yksityinen yhteiskuntakiinteistöjen omistaja. Hemsön toimintaan kuuluu hoiva-, oppilaitos-, terveydenhuolto- ja oikeuslaitoskiinteistöjen kestävä omistaminen, ylläpitäminen ja kehittäminen. Hemsö toimii Ruotsissa, Suomessa ja Saksassa. Hemsölle ovat tunnusomaisia pitkät vuokrasopimukset ja vakaat asiakkaat. Kiinteistökannan kokonaisarvo on noin 2,9 miljardia euroa. Hemsön enemmistöomistaja on Ruotsin valtion eläkerahasto AP3.

Lisätietoja saatte ottamalla yhteyttä

Jarkko Leinonen

Maajohtaja, Suomi / Country Manager Finland

+358 40 015 0841 Lähetä sähköpostia