Hyppää sisältöön
Hemsö Suomi / Ajankohtaista / Tiedotteet / Uusi päihdehuollon monipalvelukeskus Turkuun – palveluiden sujuvuus avainasemassa
tiedotteet

Uusi päihdehuollon monipalvelukeskus Turkuun – palveluiden sujuvuus avainasemassa

Syksyllä 2025 valmistuva monipalvelukeskus tulee Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varhan käyttöön.

Yhteiskuntakiinteistösijoittaja Hemsö rakennuttaa uuden päihdehuollon monipalvelukeskuksen Turun Mäntymäkeen. Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha vuokraa tilat 20 vuoden määräaikaisella vuokrasopimuksella.

Rakentamisen valmistelut aloitetaan kesäkuussa ja varsinaiset rakennustyöt kesän aikana. Uudisrakennus valmistuu syksyllä 2025, ja sen urakoi Skanska. Hemsön investointi on noin 15 miljoonaa euroa.

Uusi monipalvelukeskus nousee Mäntymäen sairaala-alueelle, viime vuonna puretun vanhan sairaalarakennuksen tilalle osoitteeseen Luolavuorentie 2. Kaksikerroksiseen rakennukseen keskitetään Turun sosiaalihuollon palveluja.

”Rakennukseen yhdistetään usean eri sosiaalipalvelun toimipisteet, jotka tällä hetkellä ovat hajallaan ympäri kaupunkia. Olemme osallistaneet kaikkien tulevien käyttäjien edustajat suunnitteluvaiheeseen, jotta varmasti ymmärrämme päivittäisen toiminnan haasteet ja voimme tilaratkaisuilla saada synergiaa eri toimintojen välille”, sanoo rakennuttajapäällikkö Kirsi Viheriäranta Hemsöltä.

Rakennuksen valmistuttua Hemsö jatkaa ylläpidon ja kiinteistöhuollon roolissa kuten tähänkin asti Mäntymäen alueella.

Palvelujen helppo saatavuus avainasemassa

Monen käyttäjäryhmän rakennuksessa arjen sujuvuus on huomioitu esimerkiksi niin, että jokaisella yksiköllä on oma sisäänkäyntinsä ja muista käyttäjistä tarpeen mukaan erotettavat tilat.

”Talon tulevat asukkaat ja asiakkaat ovat erityisen haavoittuvassa asemassa oleva ryhmä, joten palvelujen helppo saavutettavuus on toipumisen ja kuntoutumisen kannalta avainasemassa. Uudet tilat tukevat moniammatillista yhteistyötä kunkin asiakkaan hoitopolulla. Asumispalvelujen tilat on myös suunniteltu niin, että ne muuntuvat eritasoisen tukiasumisen tarpeisiin”, Hemsön Viheriäranta sanoo.

Palveluja keskittämällä voidaan lisätä niiden vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta sekä turvata asiakkaiden laadukkaat ja oikea-aikaiset palvelut Varsinais-Suomen hyvinvointialueella, sanoo Varhan palvelualuepäällikkö Sami Salmivirta.

”Varhalle palvelujen keskittäminen on tärkeää vaikuttavien ja kustannustehokkaiden toiminnallisten kokonaisuuksien näkökulmasta. Niillä turvataan asiakkaiden laadukkaat ja oikea-aikaiset palvelut”, Salmivirta sanoo.

Varhan suunnitelmissa Mäntymäki toimii jatkossa yhtenä Turun alueen laajan palvelun sote-keskuksena, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut tuotetaan tiiviinä yhteistyönä asiakkaiden parhaaksi. Turun monipalvelukeskus on tärkeä osa tätä kokonaisuutta. Lisäksi alueella toimii useita sairaalapalvelujen yksiköitä sekä laboratorion ja kuvantamisen palvelut.

”Toimintojen keskittäminen suurempiin kokonaisuuksiin mahdollistaa tilojen, välineiden ja henkilöstön tehokkaamman käytön ja turvaa asiakkaan palvelun saatavuutta ja laatua”, toteaa Varhan sote-aluepäällikkö Terhi Painilainen.

”Yhteistyö Hemsön kanssa on ollut sujuvaa ja joustavaa. Suunnitteluvaiheessa käyttäjien näkökulmat, toiveet ja tarpeet on otettu hyvin huomioon. Odotuksena on, että yhteistyö on jatkossakin toimivaa”, jatkaa Varhan työikäisten palvelupäällikkö Salla Salmenniemi.

Energiatehokkuus laskee kustannuksia

Uudisrakennuksen energialuokka on A, ja sille tavoitellaan BREEAM-ympäristöluokituksen Excellent-tasoa.

”Korkea energiatehokkuus on ollut hankkeessa tavoitteena alusta alkaen, sekä vastuullisuuden että ylläpitokustannusten kohtuullisuuden näkökulmasta”, Hemsön Viheriäranta sanoo.

Uusi monipalvelukeskus on osa Hemsön omistamaa hoiva- ja sairaalakiinteistöjen kokonaisuutta Turussa. Kokonaisuuteen kuuluu 11 rakennusta Mäntymäen sairaala-alueella sekä Runosmäen terveysasema. Hemsö osti kiinteistöt Turun kaupungilta helmikuussa 2019.

Hemsö omistaa Suomessa noin 80 000 neliötä sosiaali- ja terveydenhuollon kiinteistöjä, joihin kuuluvat myös muun muassa keväällä 2022 valmistunut Espoon perhekeskus, Kouvolan psykiatrinen sairaala sekä perhetuki- ja toimintakeskukset Tampereella.

Lisätietoja:

Kirsi Viheriäranta

Rakennuttajapäällikkö / Construction Manager

+358 40 021 2590 Lähetä sähköpostia

Vesa Hintukainen

tulosyksikön johtaja, Skanska

+358 40 518 8777 Lähetä sähköpostia

Sami Salmivirta

palvelualuepäällikkö, Varha

+358 40 359 4324 Lähetä sähköpostia