Hyppää sisältöön
Hemsö Suomi / Ajankohtaista / Uutiset / 1800-luvun vaasalainen arvorakennus palasi kukoistukseensa – Academillin A-talon peruskorjaus on valmistunut
uutiset

1800-luvun vaasalainen arvorakennus palasi kukoistukseensa – Academillin A-talon peruskorjaus on valmistunut

Vaasassa sijaitsevan Academill-yliopistokiinteistön A-osan peruskorjaus on valmistunut. Haastavassa projektissa kulttuurihistoriallisesti arvokas kiinteistö palautettiin turvalliseen ja terveelliseen käyttöön, unohtamatta rakennuksen uniikkeja 1800-luvun yksityiskohtia. Academillin pääkäyttäjä on Åbo Akademin Vaasan kampus.

Peruskorjaus käynnistyi vuonna 2019, kun kiinteistön kuntotutkimukset osoittivat vaurioita rakenteissa. Tarkemmissa tutkimuksissa huomattiin, että osa vaurioiden juurisyistä on 1930-luvulla tehdyissä muutostöissä, jolloin kiinteistö muutettiin höyrymyllyn perustajan asuintalosta tehtaan konttoriksi.

”Kiinteistöä oli kyllä korjattu hyvin vuosien varrella – viimeksi 2000-luvun alussa – mutta ei riittävässä laajuudessa”, sanoo Hemsöllä projektista vastannut Mika Kvist.

Todellinen laajuus paljastui vasta peruskorjauksen edetessä

Peruskorjaus aloitettiin kiinteistön rakenneavauksilla. Tutkimusvaiheessa konsultoitiin useita paikallisia toimijoita.

”Teimme hankkeessa tiivistä yhteistyötä pätevöityneiden museaalisen korjausrakentamisen asiantuntijoiden sekä viranomaisten kanssa”, Kvist kertoo.

Vaikka peruskorjaus käynnistettiin laajoilla tutkimuksilla, urakan tarkkaa laajuutta ei pystytty ennakolta määrittelemään. Kun rakenteita lähdettiin purkamaan ja vaurioiden todellinen laajuus kävi ilmi, toimenpiteitä laajennettiin sekä sisä- että ulkotiloissa. Esimerkiksi kiinteistön katon kunnostus ei ollut alkuperäisissä suunnitelmissa mukana.

Höyrymyllärin kodista opinahjoksi

Nyt kulttuurihistoriallisesti arvokas kiinteistö on jälleen Åbo Akademin opiskelijoiden ja tutkijoiden käytössä. Hanke valmistui joulukuussa 2020 ja sen kokonaiskustannus oli hieman alle 2 miljoonaa euroa.

”Hankkeessa oli valtava määrä huomioitavia ja ratkaistavia yksityiskohtia, mutta osaavan projektipäällikön, hyvän urakoitsijan ja lukuisten asiantuntijoiden avulla rakennus säilyy jatkossakin osana Pohjanlahden rantamaisemaa”, Kvist sanoo. 

1860-luvulla valmistuneella Academillin A-talolla on vaiheikas historia. Vaasan palon jälkeen vuonna 1852 teollisuusmies A. A. Levón muutti Vaasan Rantakadulle, jonne perustettiin Suomen ensimmäinen höyrymylly. Levónin asuinpalatsi, nykyinen Academillin A-talo, rakennettiin vuosina 1860–1861. Tiilinen nelikerroksinen höyrymylly paloi 1889, mutta se rakennettiin nopeasti uudelleen. Talo muutettiin höyrymyllyn tehtaan konttoriksi vuonna 1935. Åbo Akademin Vaasan kampus on toiminut kiinteistössä vuodesta 2003 alkaen.

Hemsö osti Academillin vuonna 2016 Åbo Akademin säätiöltä sekä Harry Schaumanin säätiöltä 35,5 miljoonalla eurolla.

Lisätietoja

Mika Kvist

Tekninen johtaja / Head of Technical Management Finland

+358 50 307 2943 Lähetä sähköpostia