Hyppää sisältöön
Hemsö Suomi / Ajankohtaista / Uutiset / Hemsön tavoitteena älykkäät ja itseoppivat kiinteistöt – datajohtamisen pilotti käynnissä SAMKissa
uutiset

Hemsön tavoitteena älykkäät ja itseoppivat kiinteistöt – datajohtamisen pilotti käynnissä SAMKissa

Kiinteistö- ja rakennusala on viime vuosina herännyt datan tuomiin mahdollisuuksiin. Satakunnan ammattikorkeakoulussa eri kiinteistöjärjestelmien tuottama data tuodaan samalle alustalle, jolloin kiinteistöä voidaan johtaa kokonaisuutena.

Hemsön omistamassa Satakunnan ammattikorkeakoulun kiinteistössä on systemaattisesti ryhdytty hyödyntämään eri talotekniikkajärjestelmien tuottamaa dataa kiinteistön ylläpidossa. Datan avulla voidaan seurata esimerkiksi energian-, veden- ja lämmönkulutusta, käyttöastetta, kosteutta ja lämpötilaa. Kaikki data tuodaan samalle alustalle niin, että se on yhteensopivaa keskenään. Alustaratkaisun tarjoaa suomalainen Platform of Trust.  

”Tyypillisesti jokaisella kiinteistön järjestelmällä on oma käyttöliittymänsä, eikä järjestelmien tuottama data ole keskustellut keskenään. Kiinteistöä ylläpitävien ja huoltavien on ollut työlästä saada kokonaisnäkymää sen tilasta. Platform of Trust harmonisoi ja yhdistää eri lähteistä eri muodoissa tulevan datan ja tuo sen yhteen käyttöliittymään, jolloin ylläpito on tuntuvasti helpompaa”, kertoo talotekniikan asiantuntija Janne Suhonen Hemsöltä.   

Porin Asema-aukiolla sijaitsevan kiinteistön kehitysprojekti käynnistyi toukokuussa. Tavoitteena on säästää energiaa, seurata ja optimoida rakennuksen sisäilmaolosuhteita sekä luoda edellytykset ennakoivalle huollolle, jolla vähennetään mahdollisia käyttökatkoja ja nopeutetaan huollon prosesseja.  

Kiinteistö on Hemsön pilottikohde, jossa testataan laajempaa tavoitetta muuttaa Hemsön omistamat kiinteistöt älykkäiksi, itseoppiviksi ja datajohdetuiksi.  

Digitaalinen kaksonen apuna visualisoinnissa  

Osana projektia kiinteistöstä laaditaan digitaalinen kaksonen, joka on fyysisen rakennuksen digitaalinen versio. Digitaaliseen kaksoseen linkitetään reaaliaikaista dataa, jolla voidaan visualisoida esimerkiksi rakennuksen olosuhteita. Jatkossa digitaalista kaksosta käytetään muun muassa olosuhteiden ja energiatehokkuuden optimoinnissa.  

”Visualisoimalla rakennuksen olosuhteita ja seuraamalla energiankulutusta samalla alustalla voidaan ehkäistä energian turhaa kulutusta, kuten ylilämmitystä, turhaa jäähdytystä tai ilmanvaihdon liiallista tehostusta”, Suhonen kertoo.  

Projektin aikana kerättyä dataa hyödynnetään mahdollisesti myös SAMKin opetuksessa. Ammattikorkeakoulussa voi opiskella muun muassa energia- ja ympäristötekniikkaa, rakennus- ja yhdyskuntatekniikkaa sekä sähkö- ja automaatiotekniikkaa.  

Aiemmin tänä vuonna SAMKissa käynnistettiin geoenergiahanke. Asema-aukion kiinteistö lämmitetään ja viilennetään jatkossa energialla, joka tuotetaan paikallisesti tontilla. Lämmityksen ja viilennyksen hiilidioksidipäästöjen on arvioitu laskevan yli 90 prosentilla.  

Lisätietoja

Janne Suhonen

Energia- ja vastuullisuuspäällikkö / Energy and Sustainability Manager

+358 40 771 8761 Lähetä sähköpostia

Mika Kvist

Tekninen johtaja / Head of Technical Management Finland

+358 50 307 2943 Lähetä sähköpostia