Kestävyysraportointi muuttaa kiinteistöalaa pysyvästi – Hemsö on varautunut CSRD-direktiiviin ajoissa
Kestävyysraportointivaatimukset tiukkenevat ja yrityksiltä peräänkuulutetaan vastuullisuutta. CSRD-kirjainlyhenne on jo tullut monelle kiinteistöalan toimijalle tutuksi, mutta mitä se tarkoittaa Hemsölle?
Asteittain voimaan tuleva CSRD-kestävyysraportointidirektiivi (Corporate Sustainability Reporting Directive) muuttaa EU-alueen yritysten vastuullisuustyötä ja -raportointia pysyvästi. Isoimmat pörssiyritykset tekevät jo raportointia uusien vaatimusten mukaisesti, ja Hemsö siirtyy vaatimusten piiriin vuodesta 2025 alkaen.
Mitä uudet velvoitteet tarkoittavat Hemsölle, ja miten niihin on valmistauduttu?
Direktiivin seurauksena kestävyysraportointi laajenee ja muuttuu määrämuotoisemmaksi. Määrämuotoisuus sekä helpottaa yritysten raportointityötä että edistää tietojen vertailua.
– Koko ajan isompi joukko yrityksiä siirtyy raportoimaan vastuullisuusaiheista standardoidusti, mikä on mielestäni ehdottomasti hyvä asia. Se helpottaa tiedon vertailtavuutta ja lisää läpinäkyvyyttä, kertoo Hemsön energia- ja vastuullisuuspäällikkö Janne Suhonen.
Suhonen toimii Hemsön kestävyysraportoinnin yhteyshenkilönä Suomessa ja vastaa tietojen toimittamisesta konsernitasolle. Isossa kuvassa kestävyysraportointi ohjaa kiinnittämään vastuullisuusasioihin huomiota, hän sanoo.
– Kun tietoa kerätään systemaattisemmin, laadukkaampaa tietoa on enemmän ja paremmin saatavilla. Se ohjaa yrityksiä tekemään oikeita asioita: esimerkiksi valitsemaan vastuullisia toimittajakumppaneita tai havaitsemaan uusia ympäristön kannalta tärkeitä asioita arvoketjussaan.
Lopulta tavoitteena on vaikuttaa asioihin konkreettisilla toimenpiteillä eikä tehdä raportointia raportoinnin takia, jatkaa Hemsön talouspäällikkö Johanna Holmström.
– Emme halua tehdä liian raskasta prosessia, joka vaatii enemmän työtä kuin tuottaa hyötyä. Sinänsä raportointi helpottaa alan yhtiöiden vertailua. Jatkossa tilintarkastajan tekemän varmentamisen myötä alalle muodostuu varmasti ajan kanssa yhteinen linja ja käytännöt, miten asiat tehdään ja miten niitä tulkitaan.
Painotus ympäristössä ja sosiaalisessa vastuussa
Hemsölle uudet raportointivaatimukset astuvat voimaan ensi vuonna, tilikaudesta 2025 alkaen. Viime keväänä yhtiössä toteutettiin olennaisuusanalyysi, joka määrittää raportoitavia asioita.
CSRD-direktiivin mukaisesti yritysten tulee tarkastella olennaisia asioita ympäristön, hallinnon ja sosiaalisten vaikutusten näkökulmasta. Kestävyysraportoinnissa painottuvat tekijät vaihtelevat yrityksen, sen liiketoiminnan ja toimintaympäristön mukaan.
– Meidän olennaisuusmäärittelyssämme sosiaaliselta ja ympäristöpuolelta löytyi eniten meille olennaisia asioita. Hemsön raportoinnissa painottuvat ilmasto, biodiversiteetti, ihmisoikeudet, terveys ja turvallisuus. Samaan aikaan muutkin teemat ovat tärkeitä, Suhonen avaa.
Tulevaisuudessa olennaisuusanalyysi pitää vahvistaa vuosittaisen raportoinnin yhteydessä. Jos omassa tarkastelussa tai varmennuksessa ilmenee huomioita, tehdään olennaisuusanalyysiin tarvittaessa muutoksia.
– Kun pääsemme pidemmälle ja saamme uuden standardin mukaisen raportointimme ensimmäisen kerran maaliin, olemme jälleen viisaampia. Silloin näemme varmasti paremmin haastekohdat, puutteet tai tarkennusta vaativat asiat ja kehitymme eteenpäin, Holmström sanoo.
Kestävyysraportointi koskettaa kaikkia hemsöläisiä
Vastuullisuustyö on yhä tiiviimmin mukana yritysten päätöksenteossa. Hemsöllä kestävyysraportointia tehdään konsernitasolla ja työtä johdetaan Ruotsista. Yritys on toteuttanut vuosittaisen vastuullisuusraportin jo vuodesta 2019. Pitkäjänteisen raportoinnin ansiosta työtä ei ole tarvinnut aloittaa alusta ja moni asia on ollut jo varsin tuttua. CSRD-direktiiviin valmistautuminen aloitettiin ajoissa syksyllä 2023.
– Selvitimme GAP-analyysillä saatavilla olevan kestävyystiedon nykytilaa ja vertasimme sitä standardin mukaisiin vaatimuksiin. Analyysin pohjalta kehitämme puuttuvia datatarpeita, ja sitten aloitamme tiedonkeruun, Suhonen sanoo.
Suomea koskeva tiedonkeruu ja raportointi toteutetaan Suomessa Suhosen johdolla. Kaikki yrityksen toiminnot ovat kuitenkin mukana ja auttavat osaltaan raportoinnissa. Taloudessa kestävyysraportointiin on valmistauduttu ensisijaisesti järjestelmien näkökulmasta.
– Meillä on pitkälti samat järjestelmät Ruotsin kanssa ja olemme jo tehneet pienimuotoista testausta. Haluamme tietysti integroida tulevat raportointivaatimukset mahdollisimman hyvin järjestelmiimme, jotta tiedonkeruu ja dokumentointi sujuu mahdollisimman vaivattomasti ja manuaaliselta työltä vältyttäisiin, Holmström kertoo.
Hemsöllä on kunnianhimoinen vastuullisuusohjelma, joka on jatkuvasti agendalla sisäisissä tilaisuuksissa.
– Kestävyys on meille aivan keskeinen asia ja siksi paljon esillä. Onnistumisen kannalta jokaisen on hyvä ymmärtää, mistä kestävyysraportoinnissa on kyse ja miksi tätä tehdään, Suhonen päättää.