Hyppää sisältöön
Hemsö Suomi / Ajankohtaista / Uutiset / Kiinteistöjen ympäristösertifioinnit yleistyvät – ympäristöystävällisyys pitäisi huomioida jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa
uutiset

Kiinteistöjen ympäristösertifioinnit yleistyvät – ympäristöystävällisyys pitäisi huomioida jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa

Kiinteistömarkkina on lähivuosina kasvavan haasteen edessä. Ympäristöystävällisyys ja vastuullisuus ohjaavat kiinteistöjen suunnittelua ja rakennusta voimakkaasti. Enää ei riitä, että kiinteistöjä pyritään ylläpitämään kestävästi – ne pitää myös rakentaa kestäviksi. Hemsö on seurannut kehitystä tarkasti. On kuitenkin tärkeää, että ympäristösertifikaatteja ei haalita mediatemppuna.

”Alamme kaipaa kipeästi yhteismitallisia kriteeristöjä vastuullisuuden arviointiin ja kehittämiseen”, Hemsö Suomen maajohtaja Jarkko Leinonen toteaa.

Yleisesti käytössä olevat ympäristösertifioinnit eivät Leinosen mukaan kuitenkaan yksin riitä – ne eivät usein tarjoa riittävästi tietoa kiinteistöjen todellisesta ympäristökuormituksesta.

”On tärkeää pohtia, tarjoavatko sertifioinnit riittävän laajan näkökulman kohteiden ja toimintamme vastuullisuuden kokonaisvaltaiseen kehittämiseen”, Leinonen jatkaa.

Ympäristösertifikaatti ei ole itseisarvo

Ympäristösertifiointijärjestelmät on perustettu työkaluiksi, joiden avulla kiinteistöjen ympäristötehokkuutta voidaan mitata, todentaa ja vertailla.   

Hemsön ylläpitopäällikkö Mika Kvistin mukaan ympäristösertifikaatin teettämisen hyöty on etenkin siinä, että se auttaa kehittämään omaa toimintaa.

”Ympäristösertifikaatin teettäminen ei ole itseisarvo. Suurin hyöty saadaan, kun kiinteistön ympäristötehokkuutta arvioidaan kriittisesti projektin aikana. Saamme sertifioinneista uusia työkaluja toimintamme kehittämiseen ja ympäristötoimien tehostamiseen. Voisi sanoa, että parhaimmillaan sertifiointiprojekti muokkaa omaa ajattelua ja työtapoja”, Kvist kertoo. 

Kansainvälinen vertailuarvo tärkeää

Toistaiseksi Hemsö on sertifioinut kiinteistöjään kansainvälisillä ja tunnetuilla sertifikaateilla. Ympäristösertifiointijärjestelmät kehittyvät jatkuvasti, ja myös niiden arviointikriteerit tarkentuvat säännöllisesti. Kansainvälinen vertailu on tärkeässä roolissa.

”Käymme jatkuvasti keskustelua alan muiden toimijoiden ja erityisesti Ruotsin organisaation kanssa. Haluamme, että toimintatapamme ja laatumme on kansainvälisesti vertailtavaa. Osallistuimme alkuvuonna myös BREEAM Awards -gaalaan Lontoossa, jossa Hemsöllä oli ehdolla kaksi kiinteistöä Public in use -kategoriassa”, Mika Kvist kertoo.

Helppojen ympäristötoimien aika on ohi

Hemsön tavoitteena on, että Suomen kaikki uudiskohteet sekä laajasti peruskorjattavat kohteet sertifioidaan. Tarkoitus on ympäristösertifioida merkittävä osa myös jo olemassaolevista kohteista.

Sekä Kvist että Leinonen painottavat, että työ ei ole pelkkää sertifiointien haalimista – pitkäjänteinen ilmasto- ja ympäristötyö on vasta alussa.

”Helpot ympäristötoimet on jo nähty ja hyödyt korjattu aikaa sitten. On erittäin tärkeää, että globaalisti alaa tuntevat organisaatiot asettavat ajankohtaisia tavoitteita vastuullisen kiinteistöliiketoiminnan tuottamiselle. Sertifikaatti on eräänlainen laatutakuu”, Leinonen sanoo.

Hemsö Suomen ympäristösertifioinnit, BREEAM:

  • KOy Helsingin Salmisaarentalo. Kiinteistön käyttäjänä Suomen valtio ym.
  • Karistonkulma Oy. Kiinteistön käyttäjänä Suomen valtio
  • KOy Keravan Terveyslähde. Kiinteistön käyttäjänä yksityiset hoiva- ja terveydenhoitotoimijat ym.

Hemsö Suomen New Construction -ympäristösertifikaatit:

  • KOy Porin Asema-aukio (BREEAM). Kiinteistön käyttäjänä Satakunnan AMK
  • KOy Avian Elämänkaarikodit (LEED). Kiinteistön käyttäjänä Attendo ja Touhula

Hemsö Suomen 2020 valmistuvat sertifioinnit, BREEAM:

  • KOy Turun Lemminkäisenkatu 30. Kiinteistön käyttäjänä Turun AMK
  • KOy Porin Asema-aukio. Kiinteistön käyttäjänä Satakunnan AMK
  • KOy Palvelutalo Untuva. Kiinteistön käyttäjänä Esperi ym.

Lisätietoja saatte ottamalla yhteyttä

Jarkko Leinonen

Maajohtaja, Suomi / Country Manager Finland

+358 40 015 0841 Lähetä sähköpostia

Mika Kvist

Tekninen johtaja / Head of Technical Management Finland

+358 50 307 2943 Lähetä sähköpostia