Hyppää sisältöön
Hemsö Suomi / Ajankohtaista / Uutiset / Mistä tilojen vuokramallissa on kyse? Hemsön vuokramalliohje vastaa yleisimpiin kysymyksiin vuokrahankkeiden hyödyistä, riskeistä ja vastuunjaosta
uutiset

Mistä tilojen vuokramallissa on kyse? Hemsön vuokramalliohje vastaa yleisimpiin kysymyksiin vuokrahankkeiden hyödyistä, riskeistä ja vastuunjaosta

Hemsö on julkaissut oman vuokramalliohjeensa. Mistä ohje kertoo ja kenelle siitä on hyötyä? Kysyimme projektikehitysjohtaja Simo Karjalaiselta.

Mikä vuokramalliohje on?

Ohjeen tarkoituksena on lisätä tietoa vuokrasopimuksista yleisellä tasolla ja vähentää erityisesti julkisten tilahankkeiden vuokrasopimuksiin liitettyä mystiikkaa. Vuokrasopimus on sopimustyyppinä monelle tuttu ja käytännössä koeteltu, vaikka sitä ei olisikaan aiemmin käyttänyt julkisessa hankkeessa. 

Kenelle vuokramalliohje on tarkoitettu?

Ohjeemme on tarkoitettu kaikille yhteiskuntakiinteistöjä vuokraaville tai vuokraamista harkitseville toimijoille, niin julkisille kuin yksityisillekin.

Miksi ohje kannattaa ladata itselleen? Mitä lukija siitä saa?

Ohje kertoo vuokrasopimuksen keskeisistä ehdoista ja avaa vuokranantajan ajattelutapaa ja logiikkaa. Se valottaa sitä, mitkä asiat puhuvat vuokrasopimusten puolesta ja missä tilanteissa tilojen vuokraaminen on järkevä ratkaisu.

Miksi vuokramalliohje oli tarpeen tehdä?

Julkisella puolella tilojen vuokraaminen on ollut harvinaisempaa kuin yksityisellä puolella. Aiheeseen liittyy paljon kysymyksiä ja epätietoisuutta. Julkisia tiloja vuokralle tarjoavia toimijoita on ollut selvästi vähemmän, vaikka yksityisellä puolella vuokrasopimukset ovat olleet yleisin tapa hankkia toimitiloja jo pitkään. 

Meidän ohjeemme kuvaa vuokrasopimusmallin keskeisiä hyötyjä ja taustoittaa sitä, miksi julkiset toimijat yhä useammin hankkivat tilat vuokrasopimuksen avulla. Samalla se avaa sitä, miksi kiinteistösijoittajat ovat ylipäätään kiinnostuneet tarjoamaan tiloja julkisille toimijoille, jotka pitkään ovat halunneet ratkaista tilatarpeensa ilman kiinteistösijoittajien apua.

Millaista osaamista ja resursseja vuokramalli edellyttää vuokralaiselta?

Vuokralaisen on tärkeintä tuntea oma toimintansa ja osata kuvata sen tarpeet. Vuokramallissa vuokralaisella ei tarvitse olla niin paljoa esimerkiksi rakennuttamisen tai rakentamisen osaamista kuin muissa malleissa. Vuokramallihankinnassa on kuitenkin omat erityispiirteensä, jotka vuokralaisen on hyvä tuntea. Näitä näkökulmia avaamme ohjeessa.

Mitkä asiat pitää huomioida, kun arvioi vuokramallin soveltuvuutta itselle?

Kun tarkastelette omaa tilahankinnan kokonaisuuttanne, nämä neljä näkökulmaa kannattaa huomioida:

  1. Jaa riskit järkevästi. 
  2. Huolehdi siitä, että ydintoimintaasi on riittävästi henkilö-, pääoma- ja ylläpitoresursseja. 
  3. Hyödynnä yksityisen ja julkisen yhteistyötä. 
  4. Muista, että liikehuoneiston vuokrauksesta annettu laki suojaa osapuolia ja säätelee toimintaa.

Mitä Hemsö haluaa sanoa vuokramallia harkitseville?

Keskustelu, rakentava vuoropuhelu ja totuttujen toimintatapojen kyseenalaistaminen on kehityksen ja terveen toiminnan merkki. Vuokrasopimus on hyvä vaihtoehto tilahankinnan vaihtoehdoksi, omaan taseeseen tekemisen lisäksi.  

Kaikkea ei kannata ulkoistaa, mutta riskien hajauttaminen on järkevää.