Hyppää sisältöön
Hemsö Suomi / Ajankohtaista / Uutiset / Paavolan kampus muotoutuu – uusia tiloja runsaasti käyttöön tämän vuoden aikana
uutiset

Paavolan kampus muotoutuu – uusia tiloja runsaasti käyttöön tämän vuoden aikana

Paavolan kampuksen peruskorjaus- ja perusparannustyöt etenevät Lahdessa ja alue saa paljon uusia käyttäjiä vuoden 2022 aikana. Elokuussa kampuksella aloittaa Lahden lukio Gaudia, joka yhdistää Kannaksen ja Tiirismaan lukiot.

Kiinteistösijoittaja Hemsön ja Lahden kaupungin yhteistyöllä rakentuva Paavolan kampus on laajuudessaan ainutlaatuinen rakennusprojekti. Vaiheittain vuosina 2020–2023 valmistuvasta kampuksesta muodostuu kaupungin keskustaan vireä alue, jota käyttää noin 2 500 lasta ja nuorta sekä arviolta 10 000 aikuisopiskelijaa.

Kampukselle on jo valmistunut liikuntahalli ja ateriapalvelukeskus, uudisrakennus lukiokäyttöön sekä Humpulan päiväkoti. Uusin perusparannuskohde, entisen muotoiluinstituutin tilat, on luovutettu käyttöön huhti–toukokuun vaihteessa. Elokuussa rakennuksessa aloittavat Wellamo-opisto ja Lahden lukio Gaudia.

Kesän ja syksyn aikana entisen Kannaksen lukion rakennuksessa korjataan sisätiloja ja tehdään tilamuutoksia. Parannettavat tilat tulevat Lahden lukio Gaudian ja Wellamo-opiston käyttöön.

Parhaillaan käynnissä on myös entisen aikuiskoulutuskeskuksen perusparannusurakka, joka valmistuu kesällä 2023. Uudistetut tilat tulevat Tiirismaan peruskoulun käyttöön. Urakan yhteydessä parannetaan myös kampusbulevardia ympäröivät yhteiset piha-alueet.

Paavolan kampuksen rakennukset omistaa yhteiskuntakiinteistöihin erikoistunut Hemsö. Hemsön projektikehitysjohtaja Simo Karjalainen korostaa oikeiden kumppaneiden merkitystä monivaiheisen ja vaativan urakan onnistumisessa.

”Entisen aikuiskoulutuskeskuksen rakennus on suojeltu, ja siellä tehdään vaativaa peruskorjausta: rakennuksen teknisiä ominaisuuksia korjataan ja parannetaan ja esimerkiksi sisäilmaolosuhteiden toimivuus varmistetaan. Tarvitsimme osaajan, joka on erikoistunut vaativaan peruskorjaamiseen. Kilpailutuksen kautta toteuttajaksi valikoitui rakennusliike Rakennus Oy Antti J. Ahola, ja yhteistyö on käynnistynyt hyvin.”

Myös Kannaksen lukion entisten tilojen laajaan urakkaan on löytynyt oikea tekijä, Karjalainen kertoo.

”Lukioiden yhdistyminen vaatii useita toiminnallisia muutoksia, jotka on toteutettava tiiviissä aikataulussa. Tämän urakan on aloittanut myöskin korjausrakentamiseen erikoistunut Consti Korjausrakentaminen Oy. Näiden töiden valmistuttua kampuksesta muodostuu todella vaikuttava oppilaitoskokonaisuus.”

Kampus kaikille kaupunkilaisille

Monen eri koulutustoimijan sijoittuminen samalle kampukselle tekee opetustilojen käytöstä tehokasta. Esimerkiksi kun lukion kieliopetus iltapäivällä päättyy, kieliluokat täyttyvät Wellamo-opiston kielikurssilaisista.

Arthousen taideopetustilat palvelevat sekä lukion kuvataide- ja muotoilulinjaa että Wellamon nuorten Taide- ja muotoilukoulu Taikaa ja aikuisopiskelijoita.

Lukion uudet tilat ovat myös kaupunkilaisten käytössä. Esimerkiksi ruokalan muunneltavat salit audiovisuaalisine laitteineen sopivat erikokoisille tapahtumille. Liikuntaseurat voivat varata käyttöönsä kampuksen liikuntahallitilaa.

Lahden kaupungin liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki kertoo ilahtuneena kaupunkilaisten jo löytäneen Paavolan kampuksen.

”Kampuksen ison ja hyvin varustellun liikuntasalin käyttö on alkanut vilkkaasti heti sen avaamisen jälkeen. Syksystä alkaen toiminta vakiintuu niin, että käyttö on laajinta salibandyseuroilla. Lisäksi iltavuoroja on varattu useille sisäpalloilulajeille, ja viikonloppuisin salia käytetään erityisesti junioriturnauksiin. Yhtenä arki-iltana sali on varattu kokonaan Wellamo-opiston kursseille”, Lanki kertoo.  

Fakta: Paavolan kampus

 • Lahden Tilakeskuksen historian suurin rakennushanke, rakentuu vaiheittain 2020–2023.
 • Kampusta käyttää vuosittain noin 2 500 lasta ja nuorta sekä arviolta 10 000 aikuisopiskelijaa.
 • Kampukselle sijoittuvat seuraavat kasvatus- ja koulutuspalveluiden tarjoajat:
  • Lahden lukio Gaudia, kun kampuksella jo toimivat Kannaksen ja Tiirismaan lukiot yhdistyvät 1. elokuuta 2022
  • Wellamo-opiston hallinto ja opetusta syyskauden 2022 alusta lähtien, mm. nuorten Taide- ja muotoilukoulu Taika
  • Tiirismaan peruskoulu syyslukukauden 2023 alusta lähtien
  • Humpulan päiväkoti vuodesta 2020
  • kolmeen lohkoon jaettava, noin 1 000 m2:n liikuntasali, jonka tiloja voivat varata myös seurat.
 • Oppilaitosten ruokahuollosta vastaa Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy kahdessa uudessa palvelukeittiössä. Lisäksi päiväkodilla on oma palvelukeittiö.
 • Yhteiskuntakiinteistöihin erikoistunut Hemsö osti kampuksen rakennukset Lahden kaupungilta helmikuussa 2021. Hemsö vastaa kampuskokonaisuuden toteutuksesta, rakennusurakoiden läpiviennistä ja rakennusten pitkäjänteisestä ylläpidosta.
 • Lue lisää: Paavolan kampus on enemmän kuin osiensa summa 

Kuva: Markus Ketola 

Lisätietoja

Simo Lahtela

Projektipäällikkö, Lahden kaupunki/Lahden Tilakeskus

+358 44 416 3850 Lähetä sähköpostia

Simo Karjalainen

Projektikehitysjohtaja / Head of Property Development Finland

+358 40 076 6664 Lähetä sähköpostia