Espoon perhekeskus
Uusi tilakonsepti ja laaja perusparannus muunsivat toimistorakennuksen moderniksi perhekeskukseksi
Espoon perhekeskus kokoaa lapsiperheiden palvelut saman katon alle. Hemsö toteutti rakennukseen kattavan perusparannuksen.
Perhekeskus tarvitsi nykyaikaiset tilat eri palveluja varten
1980-luvulla valmistunutta toimistorakennusta oltiin jo muuttamassa Espoon uuden perhekeskuksen tiloiksi, kun Hemsö osti Espoon keskuksessa sijaitsevan rakennuksen vuonna 2021. Hemsö ja Espoon kaupunki totesivat, ettei alun perin suunniteltu kevyt tilamuutosremontti mahdollista perhekeskuksen toivottuja toimintoja.
Tilaan päätettiin tehdä täysi peruskorjaus, ja Hemsö keskittyi kartoittamaan uuden perhekeskuksen tulevaa toimintaa ja todellisia tilatarpeita. Kolmen aiemmin erillään sijainneen neuvolan lisäksi uusien tilojen piti soveltua keskenään hyvin erilaisten palvelujen järjestämiseen, kuten lastensuojelun, perhetyön ja toimintaterapian tarpeisiin. Perusparannuksen suunnittelussa piti huomioida myös se, että kiinteistössä liikutaan eri vuorokaudenaikoina.
Uusi huonejako ja talotekniikka asiakkaan tarpeisiin
Hemsö ja Espoon kaupunki laativat perhekeskukselle nykyaikaisten perhepalvelujen järjestämiseen konseptin, jonka toteuttaminen vaati rakennuksen sisärakenteiden purkamista. Kiinteistöstä säilytettiin ainoastaan runkorakenteet.
Perusparannuksessa panostettiin erityisesti tilojen terveellisyyteen, toimivuuteen ja turvallisuuteen. Rakennuksen talotekniikka uudistettiin kokonaan, ja lisäksi alapohja sekä vesi-, viemäröinti- ja tietoliikenneratkaisut uusittiin.
Rakennuksen ilmanvaihtoon ja rakenteiden tiiviyteen kiinnitettiin erityistä huomiota. Sisätiloihin pääsee ilmaa vain tuloilmakanavia pitkin. Työmaalla noudatettiin P1-puhtausvaatimuksia: muun muassa seinien sisäiset pölyt imuroitiin rakennusvaiheessa.
Asiakasvastaanottotyötilojen lisäksi talossa on työpiste myös yli sadalle sosiaali- ja perhepalveluiden työntekijälle. Asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuutta ja viihtyisyyttä parannettiin eriyttämällä toimistotilat ja asiakasvastaanottotilat toisistaan. Rakennukseen luotiin uusi huonejako, ja sisäseinien äänieristys vahvistettiin niin, että huoneissa voi käydä luottamuksellisia asiakaskeskusteluja.
Käytäviä levennettiin, jotta erilaisin apuvälinein liikkuvilla ja esimerkiksi kaksosten lastenrattailla on vaivaton ja esteetön kulku rakennuksessa. Kerroksiin varattiin riittävästi merkittyjä säilytystiloja lastenrattaille.
Turvallinen, toimiva ja viihtyisä uusi perhekeskus
Perusparannetut tilat ovat käytännölliset ilman, että niistä välittyy virastomainen vaikutelma. Suunnittelussa valitulla pehmeillä ja miellyttävillä väreillä ja muodoilla on saatu tiloihin korkealuokkaisen lääkärikeskuksen henkeä.
Arkkitehti Ilmo Valjakan suunnitteleman rakennuksen arkkitehtonista historiaa säilytettiin: pyöreät 80-luvun tyylille leimalliset ikkunat säilytettiin visuaalisena julkisivuelementtinä mutta niiden sisäpuolelle rakennettiin uusi ikkunarakenne vastaamaan lämmön- ja ääneneristävyydestä.
Rakennuksen aulaan luotu matalan kynnyksen avoin kohtauspaikka on kerännyt asukkaita poikkeamaan lähialueilta – ja kauempaakin. Koska kaikki palvelut ovat samassa talossa, voidaan asiakkaille tarjota moniammatillista tukea ja apua.
Kirsi Viheriäranta, rakennuttajapäällikköPerhekeskus oli meille hemsöläisille hieno päänavaus yhteistyöstä Espoon kaupungin ja sittemmin Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kanssa. Hankkeen yksi tärkein tavoite oli kehittää tilat, joissa on yhteen kootut palvelut ja ihmiset saavat synergiaetua saavutettavuuden parantumisesta. Teimme tilojen suunnittelussa ja rakentamisessa syvää ja tiivistä yhteistyötä Espoon kaupungin asiantuntijoiden kanssa. Käyttäjä on ollut tyytyväinen lopputulokseen, ja asiakkaat ovat kokeneet uudet tilat luonteviksi.”