Hyppää sisältöön
Hemsö Suomi / Projektit / Mäntymäen sairaala, Turku

Mäntymäen sairaala, Turku

Energiaremontti puolitti lämmityksen hiilijalanjäljen

Hemsö toteutti Turun Mäntymäen sairaalaan laajan energiaoptimoinnin. Kaksi suurta maalämpöjärjestelmää asennettiin korvaamaan noin puolet sairaalan kaukolämmön kulutuksesta. Kaksi vuotta kestänyt energiahanke valmistui 2023.

Vanhentunut talotekniikka tuhlasi energiaa

Turun yliopistolliseen keskussairaalaan kuuluvan Mäntymäen sairaalan kolme päärakennusta ovat vuosilta 1934, 1968 ja 1984. Hemsön omistukseen 2019 siirtyneissä rakennuksissa toimii muun muassa useita erikoissairaanhoidon yksikköjä, terveysasema ja neuvola.

Moni taloteknisistä järjestelmistä oli tullut elinkaarensa päähän, ja esimerkiksi vanhimmat ilmanvaihtolaitteet olivat peräisin 1980-luvun lopulta. Hankintoja oli tehty eri toimittajilta eri aikoina, eivätkä tekniset määritykset olleet yhtenäisiä. Vanhentuneet järjestelmät kaipasivat uudistusta ja koko sairaalan energiatehokkuus selkeää parannusta.

Suuri ja vilkas sairaala oli kunnostettava niin, ettei sairaalan toiminta häiriinny eikä potilasturvallisuus vaarannu. Hemsön oli varmistettava, että ilmanvaihto, lämmitys ja kaikki talotekniikka toimivat varmasti joka hetki.

Hyvin suunniteltu hanke minimoi häiriöt käyttäjille

Hemsö aloitti remontin mittavalla kartoituksella, jossa selvitettiin kaikkien taloteknisten järjestelmien lähtötilanne ja laitteiden kunto.

Energiatehokkuuden parantamiseksi sairaalaan asennettiin kaksi suurta maalämpöjärjestelmää, korvaamaan noin puolet sairaalan kaukolämmön kulutuksesta. Tontille porattiin 70 energiakaivoa, joiden yhteenlaskettu syvyys on yli 20 kilometriä. Lisäksi sairaalaan asennettiin uudet ilmanvaihdon poistopuhaltimet, jotka ottavat talteen hukkalämpöä. Myös hukkalämpöä käytetään sairaalan lämmittämiseen.

Hankkeessa kiinnitettiin erityistä huomiota siihen, että sairaala pystyi jatkamaan normaalia toimintaansa vuoden kestäneen aktiivisen remonttivaiheen ajan. Käyttäjille työstä aiheutuva häiriö onnistuttiin minimoimaan hyvällä suunnittelulla ja toteutuksella. Osa työstä tehtiin öisin ja viikonloppuisin, jotta työstä aiheutui mahdollisimman vähän haittaa. Esimerkiksi ilmanvaihtolaitteiden uusimisesta aiheutuneet käyttökatkot ajoitettiin aikoihin, jolloin rakennusta tarvitsi lämmittää tai viilentää mahdollisimman vähän.

Energiatehokas rakennus ja parempi sisäilma

Uudistettu lämmitysjärjestelmä käyttää sekä maalämpöä että kaukolämpöä, mikä vähentää sairaalan ostoenergian kulutusta. Kaukolämmön ja maalämmön yhdistelmä on myös varmatoimisempi kuin sähkökattiloilla varustettu maalämpöjärjestelmä.

Uudet maalämpöjärjestelmät ovat vähentäneet lämmityksen hiilidioksidipäästöjä 44 prosenttia eli noin 300 tonnia vuodessa. Ratkaisu on sekä ympäristön kannalta kestävä että taloudellisesti kannattava.

Uusitut ilmanvaihtolaitteet ovat paitsi energiatehokkaampia myös vaativat vähemmän huoltoa ja siten vähentävät sairaalalle aiheutuneiden häiriöiden määrää. Lopputuloksena on myös parempi sisäilma.

Näin laajassa ja kriittisessä hankkeessa onnistumisen edellytys on, että roolit ja vastuut ovat selkeät koko hankkeen ajan. Kiinnitimme erityistä huomiota myös siihen, että kaikki osapuolet osallistuivat töiden suunnitteluun. Se varmisti sujuvan prosessin ja minimoi häiriöt.”

Janne Suhonen, energia- ja vastuullisuuspäällikkö

Fakta: Tyks Mäntymäen sairaala

Sijainti:

Turku


Tyyppi:

Sairaala


Vuokralainen:

Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha


Laajuus:

n. 35 000 m2


Projekti:

Energiahanke kesä 2021–kesä 2023

Janne Suhonen – vanhempainvapaalla

Energia- ja vastuullisuuspäällikkö / Energy and Sustainability Manager / Yhteys Mikko Salla 6.3.2025 asti

+358 40 771 8761 Lähetä sähköpostia